Tassenmuseum A'dam

Als haringen in een ton togen we zaterdag 22 oktober naar Amsterdam.
Museumweekend en demonstraties tegen het kapitalisme waren waarschijnlijk de oorzaak van al die drukte.
Bij elke bocht van de trein zwierden we van rechts naar links en door elkaar.
In Amsterdam aangekomen moesten we bijkomen met heerlijke koffie en taart in het koffiehuis aan de overkant van het station. We waren met tienen en hadden veel bekijks.
Veel vragen werden gesteld en foto's gemaakt.
Zo kwamen we aan bij het museum op de Herengracht. Sommigen wilden erg mooi zijn en hadden dit op hoge kakken met veel moeite weten te bereiken.
Heel bijzonder is dit museum dat vanaf de 16-de eeuw een beeld geeft van vervoersmiddelen zoals aalmoezen, relikwieën en documenten die op het lichaam gedragen werden tegen diefstal. Er waren zijzakken, bijzakken die vrouwen droegen onder hun kleding en die voor zakkenrollers een feest waren om buit te maken. Zelfs bijbels werden meegedragen. Hoe langer hoe meer kwamen andere materialen op de markt dan stof zoals maliënkolders,ivoor,kralen,schildpadhuid. Dat werden dan tassenbeugels. In de 17-de eeuw zelfs portefeuilles om liefdesbrieven te bewaren, vooral in Zuid-Europa. Hoe modern was toen de man die aan zijn bruid een huwelijksbeurs gaf met geld op de dag van trouwen !!!!! In die eeuw kwam ook de huidige definitieve tas. Later werd die gemaakt van glas, edelstenen en Art Deco(jugendstil). We hebben onze ogen uitgekeken over zoveel moois. Moe streken we neer in het museumrestaurant om heerlijk te lunchen en hadden daar ook weer vel bekijks. We bedanken Petra voor haar goede organisatie en hadden een fantastische dag gehad.

lieve groetjes, Maria

Copyright 2021


All Rights Reserved.