Bezoek aan de Westbroekse Zodden in de Molenpolder.

Rond 13.00 uur druppelden de 10 Ladies binnen op de Buitenweg voor een kopje koffie of thee.13.30 uur vertrokken we naar de Westbroekse Zodden in de Molenpolder, waar we welkom werden geheten door twee heren van het Staatsbosbeheer. Opnieuw werd er koffie en thee aangeboden en omdat we het niet netjes vonden om te weigeren en het speciaal gezet was voor ons, hebben we toch nog maar een kopje gedronken. De heren dachten dat we in carnavalskleding waren, dus moesten we dat toch even uitleggen! Daarna liepen we naar de elektrische boot, waar we een plaatsje zochten en door de laagveenpetgaten gingen varen.
Deze laagveenpetgaten zijn ontstaan door afgestorven planten, die zich duizenden jaren hebben opgehoopt. Het dikke pakket veen werd als turf ontgonnen, waardoor er petgaten ontstonden: langgerekte plassen en brede sloten. In deze petgaten vonden eilandjes van waterplanten en oeverplanten elkaar en vormden samen het TRILVEEN.
In de Westbroekse Zodden is het moerasboslandschap vol elzen en wilgen nog volop te bewonderen en dat hebben we gedaan!
Het winnen van de turf uit de bodem werd, nadat het te drogen gelegd was, in boten getransporteerd en gebruikt om de kachel te stoken.
Vele bijzondere planten en vogels hebben we mogen zien, zoals: de purperreiger, vleesetende plantjes, de koningsvaren, de lisdodde enz.en gezien hoe het riet meewuifd met de wind, alle stengels gaan dan een kant op. Het was een bijzondere vaartocht over een prachtig natuurgebied, echt de moeite waard, zeker met het zonnetje erbij!
Voor herhaling vatbaar in de lente, met nog meer vogels en planten

Queen Tess von Le Roy de Senna

 

Foto's

 

 

 

Copyright 2021


All Rights Reserved.